Tarmens feiekost

Duga, byggkorn, gullbygg. åker, moden

Bygg er noe vi har overlevd på i Norge i flere tusen år. I dag bruker vi nesten alt bygg vi dyrker til fôr for husdyr, noe som gjør at vi har verdens sunneste husdyr.

Faktisk er det slik at bygg er ett av de eldste kornslag vi har, det er funnet i pyramidene, i gamle kinesiske graver og det står omtalt i bibelen flere steder og regnes som verdens eldste kulturplante (mer enn 10 000 år). Det er en misforståelse at det er poteten som har berget oss gjennom dårlige tider. Poteten kom først i vanlig bruk seint i siste halvdel av det nittende århundre og i midten av det tjuende århundre var betydningen allerede avtagende. Derfor har poteten bare vært sentral i mindre enn hundre år, mens bygg har vært dyrket i Norge i 4-4500 år.
Bygg er derfor bærebjelken i vårt kosthold, og nå er det på tide å ta den tilbake igjen.

Les også Bygg regulerer blodsukkeret >>>

Gullbygg, helse, fakta, einar, risvik, duga, byggkorn, helse, sunn, mat, bedre, betaglukan

POSITIVE ARGUMENTER

Grunnene er mange. En av hovedgrunnene er at betaglukaner fra bygg aktivt reduserer dårlig kolesterol i blodet. En annen og ikke mindre viktig funksjon er at disse gigantmolekylene virker effektivt som en feiekost i tarmen. Betaglukaner er lange forgreinede kjeder av sukker (det gjør at de også omtales som komplekse karbohydrater eller stivelse). Fordi de er forgreinet på en vanskelig måte strever våre enzymer med å klippe dem opp i enkle sukker slik at de kan brukes om energi. Det betyr at de i stor grad går gjennom tarmen som store feiekoster bestående av hele eller bruddstykker av de originale betaglukanene. De sveller opp på veien ved at de binder vann på samme måte som når spagetti koker i en kasserolle og det er akkurat denne funksjonen vi ønsker oss. I denne prosessen av svelling vil disse gigantmolekylene suge til seg mer enn bare vann (for eksempel kolesterol, reaktive radikaler og til og med noen bakterier). Dette er bra for oss, for denne feiekosteffekten som mer er mekanisk enn kjemisk gjør at farlige molekyler har større sannsynlighet for å bli med ut enn å bli opptatt. De blir sittende fast i de lange trådene og tatt med ut.

Bare i siste del av tarmen klarer bakteriene der å spalte av energi og det er bra. Bakeriene i siste del av tarmen er viktige for oss fordi når de har det bra så skiller de ut organiske syrer som kroppen trenger. Hvis de lever på eksistensminimum, som i et kosthold med lite fiber, så skiller de ut stoffer som vi helst ikke ønsker oss, mange som er sentrale i tarmkreftutvikling. Det betyr at når vi spiser mye fiber fra betaglukaner så har bakteriene i siste del av tarmen det bra, og vi også.

Hvorfor er bygg det beste valget? LES MER >>>

Noen av betaglukaneffekten kan derfor forstås som mer mekanisk enn kjemisk. Denne mekaniske effekten påvirker også hvordan vi tar opp resten av energien fra byggmelet. Betaglukanene er bare ti prosent av melet, men strukturen de danner gjør at enzymene sliter med å få tak i lettfordøyelig energi fra kornets vanlige stivelse. Fiber og stivelse blir en eneste stor kvase av lange tråder som sveller opp og suger til seg vann. Enzymene bruker derfor mer tid enn vanlig på å frigjøre sukker, noe som vi har fordel av fordi det gjør at vi får seinere blodsukkerstigning og vi holder oss mett lengre. Begge deler er viktige for oss. Sein blodsukkerstigning gir mindre belastning på bukspyttkjertelen og insulinproduksjonen, dermed reduseres risikoen for Diabetes type 2. Lang metthet hjelper på vektkontroll fordi vi spiser mindre i neste måltid. I tillegg bindes dårlig kolesterol opp og tas med ut av tarmen.

FIBER

Tarmens feiekost er viktig for oss. Dette er noe vi har visst lenge og derfor har vi kostråd som anbefaler et visst nivå på kostfiber. I et moderne kosthold har få land klart å nå opp på de anbefalte dosene. I Norge og Norden er vi kanskje blant de som ligger nærmest til å lykkes. En dose på 3 gramm betaglukan per dag vil ha stor betydning for at vi skal nå kostrådene i Norge. Derfor er byggprodukter med høyt betaglukannivå viktige.(Skrevet av Einar Risvik - Nofima)

HVORDAN BENYTTE BYGG?

Den enkleste måten å benytte matbygg enkelt i ditt eget kosthold er å inkludere noen av våre GULLBYGG-produkter i dagsmenyen din. Til middag kan du f.eks erstatte vanlig ris, pasta og poteter med GULLBYGG Middagsris. Du kan spise grøt, knekkebrød, brød, og også lage mange retter med bygg som en av ingrediensene.

Se tips til sunne og smakfulle oppskrifter her! >>>

bygg--og-havregryn-grot-med-vanilje-og-friske-ber520x400 byggrynotto-med-spekeskinke-og-tomat-720x400 fiberscones-720x400 hjemmelagetmusli720x400 stekt-laks-med-buljongkokte-gronnsaker-og-bygg-720x400

Alle produkter i Coop GULLBYGG-serien, basert på DUGA byggkorn, får du kjøpt i alle landets Coop-butikker.

Gullbygg, duga, middagsbygg, betaglukan, kolestrol, kostfiber

 

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *