Storhusholdning

Duga byggkorn - sunt og smakfullt!

Duga er et smakfullt, norskdyrket byggkorn som enkelt kan erstatte andre mindre sunne råvarer i kostholdet vårt.

I en mildere og mer lettkledd utgave, blir vår eldste kulturplante servert i ny drakt:

Duga polert bygg (EPD-nr. 4609178)

Duga hele bygg passer perfekt som garnityr eller i salater. God erstatning for ris, pasta eller potet. Egner seg godt i supper, gryter, desserter, bakverk o.l.

Koketid: 18-20 min, ingen bløtlegging.
Les mer om produktet her >>>

Duga klippet bygg (EPD-nr. 4609186)

Duga klippet (Steel-cut) bygg er fantastisk god og sunn i grøt. Smakfullt også i bakst. Duga klippet bygg og ris kan kombineres for en sunnere sushiris.
Koketid: 10-12 min. - ingen bløtlegging. Dette er hurtigvariant av hele byggkorn, med samme store bruksområde.
Les mer om produktet her >>>

Duga flaket bygg (EPD-nr. 4609194)

Duga flaket bygg egner seg til bakst; både i og som garnityr. Godt fiber- og proteinrikt alternativ til lett- kokte havregryn. Smakfull og god i grøt (à la havregrøt).

God som den er, med melk eller yoghurt. Perfekt i müsli-blandinger.
Les mer om produktet her >>>

Bygger folkehelse på norske tradisjoner

Flere hundre år etter at urkornet sto for nordmenns kraft og styrke, er bygg på full fart tilbake inn i norske kjøkken igjen.

Smak og næringsstoffer i dette kornet har direkte sammenheng med dyrkingsmetode og respekt for råvaren. DUGA er en ny generasjon byggkorn, foredlet med tanke på smak og næringsinnhold. Kornet dyrkes av utvalgte, engasjerte bønder på Østlandet, med strenge krav til dyrkningsforhold og metode, kvalitet og tradisjoner.

DUGA er en ny generasjon byggkorn, foredlet med tanke på smak og næringsinnhold.

Det unike byggkornet Duga har en mild og rund smak, og et naturlig høyt innhold av kostfiberet betaglukan. Betaglukan har dokumenterte helseeffekter på kolesterol og blodsukker, og holder deg mett lenger.
Duga nakenbygg er en helt ny generasjon næringsrikt og smakfullt byggkorn med dokumentert helseeffekt. Byggkornet har et naturlig meget høyt innhold av kostfiberet betaglukan sammenlignet med andre sorter.

Det er også rikt på antioksidanter, og inneholder gunstige fettsyrer og verdifulle næringsstoffer som er godt for kroppen.

Duga byggkorn er en helt ny generasjon næringsrikt og smakfullt byggkorn med dokumentert helseeffekt.*

Bare fantasien setter en stopper for hva man kan bruke bygg til!

Det helt spesielle med Duga Byggkorn er det høye innholdet av kostfiberet betaglukan, som har en dokumentert effekt på helsa vår. EFSA – den europeiske matmydigheten - har fastslått av betaglukaner fra bygg både senker kolesterolet og regulerer blodsukkeret vårt. Ved å innta 50 g. av Duga Byggkorn-produkter per dag oppnår du denne effekten. Med andre ord; dette er produkter som bidrar til bedre helse – i tillegg til at det smaker kjempegodt!

*Betaglukan fra bygg senker kolesterolet

Betaglukan fra bygg har vist seg å senke kolesterolet. Høyt blodkolesterol er en risikofaktor i utvikling av hjerte- og karsykdommer.

Den gunstige virkningen oppnås ved et daglig inntak på 3 g. En porsjon Duga bygg inneholder hele 3,7 g betaglukan.

Næringsinnhold pr. 100 g vare:

Energi 1387 kJ/332 kcal, fett 2,1 g, hvorav mettede fettsyrer 0,5 g, karbohydrat 59 g. hvorav sukkerarter 0,9 g,kostfiber 15 g, protein 11 g, salt 0,1 g. (inneholder 7 g. betaglukan per 100 g.*)

Fra tradisjonsmat til sunn idealmat - Grøt er trendy!

Her i Norge er det nok mange som fremdeles ser på grøt som tradisjonsmat. Før i tiden var grøt billig norsk bondekost som ble servert til flere av dagens måltider.
Dette er kanskje litt av grunnen til at grøt har blitt så populært. Forskning viser nemlig at stadig flere av oss har et ønske om å leve sunt, og at mange har en felles oppfatning av at sunn mat er mat som er norsk, naturlig, hjemmelaget, laget av grovt mel og ferske råvarer, kortreist, ekte og laget fra bunnen av.

Byggrøt smaker kjempegodt, den er sunnere og den metter mer enn den «ordinære» risgrøten.

Grøt passer med andre ord perfekt inn i det idealet vi har om at maten skal være sunn, norsk og naturlig. Grøtens comeback kommer altså i kjølvannet av det massive fokuset på klassisk nordisk mat de siste årene. Og det er mange fordeler med å ta grøten tilbake til kjøkkenet.

Ikke bare er grøt godt, raskt og enkelt. Det blir også mer og mer populært, skal vi tro skandinaviske mattrender.

I Norge er grøt tradisjonsmat, og mange unner seg næringsrik grøt til frokost hver morgen. Grøt i alle former, fra frokostvarianter til dessertgrøten, er populært å ha på ukesmenyen. Grøt er mettende og har en god type fiber som gir stabilt blodsukker og mindre søtsug. GRØT HAR BLITT TRENDY, IKKE MINST BLANT DE MEST HELSEBEVISSTE.

Bra for helsa

Fibrene i byggrøt kan virke kolesterolsenkende og er derfor bra for helsa. Forskning viser at de som spiser bra med fiber og fullkorn, har redusert risiko for livsstilssykdommer.
Her er tips til grøtoppskrifter, les mer her >>>

Dyrkere, duga, byggkorn, gullbygg, åker, bonde,

Tre av gründerene av Duga, f.v. Steinar Weel, Katrine Kerr Gammelsrød og Svein Bovim.

Ønsker du mer informasjon, send oss gjerne en henvendelse på post@duga.no, eller via vår Facebook-side.