Bygg for bedre helse

Gullbygg, helse, fakta, einar, risvik, duga, byggkorn, helse, sunn, mat, bedre, betaglukan

I 2011 vedtok EFSA (den europeiske matmyndigheten) at det måtte anses å være tilstrekkelig dokumentert at betaglukaner fra bygg aktivt reduserer LDL blodkolesterol (dårlig kolesterol).

Betingelsen er at man må spise minst 3 gram per dag. Betaglukaner er lange forgreinede karbohydrater som vi finner mye av i bygg og som kroppen bare til en viss grad klarer å bryte ned (bakterier i siste delen av tarmen klarer det), men normalt har vi hittil omtalt betaglukaner som kostfiber fordi de brytes så dårlig ned.

Hittil har det vært ganske utfordrende å få i seg 3 gram per dag fordi mengden med betaglukan i byggmel tilsier at vi må spise relativt mye. Bygget vi hittil har dyrket i Norge har vært valgt ut fordi det skulle ha minst mulig betaglukaner og da passer det best til fôr (mest mulig rask energi gir størst mulig tilvekst på husdyr). Byggmel er også vanskelig å bake av fordi det har lite godt gluten og skal man ha et godt brød kan man normalt ikke bruke mer enn 30- 40 % byggmel, noe som gjør at vi har måttet spise 8-10 brødskiver for å få dagsdosen. Byggryn har vært et bedre alternativ, men bruksområdet er mindre. Derfor har det vært ønskelig at norske bønder skulle dyrke bygg spesielt egnet for mat, noe Norsk Matbygg nå gjør under merket DUGA.

Det med stor glede at vi ser at COOP nå kommer med en ny sort med bygg som er valgt ut for å passe best til mat, hvor nivået på betaglukan er nesten 50 % høyere enn vanlig fôrkorn. Det betyr at vi trenger å spise mindre for å få anbefalt dose på minst 3 gram per dag. Bruker man dette kornet er det nok med en normal tallerken frokost cerealer, 3-4 brødskiver eller en tallerken med grøt. Det betyr at anbefalt dagsdose med betaglukaner for første gang er lett å spise.

Betaglukanene er lange forgreinede kjeder av sukkermolekyler som kroppen bruker lang tid på å fordøye. Dette betyr at vi holder oss mette lengre. Et måltid med sein energi er i seg selv nødvendigvis ikke mindre energi enn tilsvarende med raske karbohydrater, målt i kalorier. Men energien varer lengre, derfor har vi en tendens til å spise mindre neste gang, noe som gjør at det totale energiinntaket i løpet av en dag/uke/måned blir mindre. Dessuten så vil rask energi over en kort tid, skape et overskudd med sukker i blodet som kroppen automatisk deponerer i form av fett. Dette skjer ikke når energien fordeles sakte over lengre tid, fordi nivået hele tiden holdes under deponeringsgrensen for leveren.

Paradokset blir derfor at man kan legge på seg av færre kalorier av rask energi mens man ikke gjør det av flere kalorier med sein energi. Det er altså ikke bare mengden kalorier vi spiser som har betydning, men også hvor lang tid det tar før kroppen har tatt opp energien. Betaglukanrik mat er sein energi, ikke nødvendigvis lite energi, men det er mat som fyller og som varer lengre.

(Skrevet av Einar Risvik - Nofima)

Les flere fakta / artikler om hvilke helseeffekter man kan få av bygg her >>>

Alle produkter i Coop GULLBYGG-serien, basert på DUGA byggkorn, får du kjøpt i alle landets Coop-butikker.

 

Gullbygg, duga, middagsbygg, betaglukan, kolestrol, kostfiber

Duga Gullbygg-produkter selges i Coop-butikker over hele landet.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>