Skolestart

matpakke, skolemat, sunnere, byggkorn, gullbygg, vafler, betaglukan, mett, morsom, niste, skole, elev, barn, ungdom

Skolestart: matpakkedilemmaet har startet igjen… i hvert fall hjemme hos oss!

Skrevet av Janne Strømme, ernæringsfysiolog;

Ja, jeg er kanskje mer enn gjennomsnittlig opptatt av at barna mine får i seg maten de har med på skolen, slik at de har energi og konsentrasjon ut dagen. Kokken i meg liker å lage mat, og ernæringsfysiologen prøver å tenke litt sunt oppi det hele.

Så hva er det unger liker aller best? Pannekaker, grøt og vafler er vel noen eksempler?
Da tenkte jeg: Hva med vafler av og til i matboksen?
«Hurra!», skrek barna i kor!

Er det mulig å få til en hektisk morgen? Det gjenstår å se, men vi har testet det ut denne sommeren, da barna var på sommerskole, og gikk faktisk fint.

Sunne vafler?

De fleste tenker på vafler som usunt, og søte greier, men trenger det være det?
Det er faktisk ganske lett å gjøre det til like sunt som et brød, så lenge man dropper sukkeret, og bruker grovt mel. Men blir det godt, lurer du kanskje på? Ja, absolutt!

matpakke, skolemat, sunnere, byggkorn, gullbygg, vafler, betaglukan, mett, morsom, niste, skole, elev, barn, ungdom

Barna laget en røre på mandag, og vi testet ut varianter de påfølgende dagene. Røren sto i kjøleskapet, og vaffeljernet sto på benken. Jeg plugget det i når jeg sto opp, og putter i røra. Det tar jo knappe 3 minutter å steke, og ikke lange tiden å avkjøle. Så kan barna selv smøre.

Litt uvant var det med ost og skinke på vaflene, men som sønnen min sa: «Det smakte jo ikke vondt, mamma.» Så med et par forsøk til, tenker jeg den sitter. Brunosten ble selvsagt en suksess, og syltetøy er ikke aktuelt på matpakken hos oss.

matpakke, skolemat, sunnere, byggkorn, gullbygg, vafler, betaglukan, mett, morsom, niste, skole, elev, barn, ungdom

Med GULLBYGG bygg- og havregryn, kan vaflene bli både ekstra gode og sunne. Sammalt mel, evnt havremel og GULLBYGG Byggfiber kan også tilsettes. Sukker droppes helt, og det siktede melet kan også erstattes helt av sammalt..

Her er oppskriften som holder til ca 6 vaffelplater:
  • 50 gram smør- smeltes
  • 1 dl siktet hvetemel eller spelt
  • 1,5 dl sammalt hvete eller spelt
  • 0,5 dl havremel
  • 1 dl bygg-og havregryn fra GULLBYGG
  • ½ ts salt
  • 1 ts bakepulver
  • 4 dl melk- ta den dere har i hus
  • 2 egg

Tilbereding: Det våte blandes, og tilsettes det tørre. Visp til den blander seg godt. La svelle 15-20 minutter. Obs: røren har klumper pga byggrynene, men dette gjør bare vaflene saftigere! Stek vaflene og avkjøl på rist, før de smøres med ønsket pålegg, eller bare spises som de er.

TIPS: tilsett gjerne urter som basilikum eller persille, ruccola eller vårløk, for litt ekstra piff. Om byggfiberpulveret fra Gullbygg brukes, bør det tilsettes litt ekstra væske.

GULLBYGG BYGG- OG HAVREGRYN og andre produkter i Coop GULLBYGG-serien, basert på DUGA byggkorn, får du kjøpt i alle landets Coop-butikker.

Gullbygg, duga, middagsbygg, betaglukan, kolestrol, kostfiber

 

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>