Det norske måltidet

Norske råvarer er i verdensklasse. Vi har lenge vært kjent for kvaliteten på norsk laks, lam og rotgrønnsaker, som har fått vokst seg smakfulle og næringsrike over lang tid i vårt klima. Når har vi endelig fått et norskdyrket bygg, dyrket av bønder i Østfold med respekt for kvalitet og tradisjoner. Bygg har lange tradisjoner i Norge, og sammen med andre norske råvarer får du en unik smaksopplevelse og et næringsfullt måltid.

 

Middag med laks, bygg og brokkoli er et tradisjonsmåltid for mange i Norge. Måltidet består av norske råvarer, smaker nydelig og er kjempesunt!

Laks inneholder en rekke næringsstoffer som er nødvendig for kroppen. Det er rikt på omega-3 og vitamin D, som er viktige for immunforsvaret og normal konsentrasjon av kalsium. Brokkoli er en av de mest næringsrike grønnsakene vi har; rik på kalsium, jern og antioksidanter. Duga byggkorn har et høyt innhold av vitaminer, mineraler, antioksidanter og kostfiberet betaglukan, som har dokumentert positiv effekt på kolesterol og blodsukker.

Vi vet at sammensetning av ulike måltider er viktig for et optimalt kosthold. Spiser man laks sammen men byggkorn, forsinker dette fettfordøyelsen, noe som gir økt metthetsfølelse. I tillegg har sammensetningen av brokkoli og bygg effekt på tarmflorabakterier, som anses å spille en viktig rolle for god tarmhelse. En god tarmhelse kan virke positivt på vekten.

Det norske måltidet kan med andre ord bidra til økt folkehelse.

Her har du to smakfulle og sunne oppskrifter:

Laks i soyasaus med brokkolisalat og byggryn

Ingredienser:

800 g laks

½ lime

Soyasaus:

4 ss soyasaus

1 ts revet ingefær

1 ts revet hvitløk

2 ts finhakket chili uten frø

1 ss ristede sesamfrø

2 ss flytende honning

saften av ¼ lime

Brokkolisalat:

1 brokkoli i små buketter

1 rødløk i båter

2 vårløk i grove skiver

100 g spinat

1/4 lime

 

Bygg-gryn

 

Kok byggen etter anvisning på pakken. Tilsettes direkte i kokende lettsaltet vann, og kokes i 18 minutter. Del laksen i 4 porsjonstørrelser. Press over lime. La stå noen minutter. Del grønnsaker og bland ingrediensene til soyasausen. Stek laksen 1-2 minutter på hver side (avhengig av tykkelse). Hell over soyasaus og vend sykkene i denne. Trekk til side. Stek løk blank i rapsolje. Tilsett vårløk. La steke i 30 sekunder. Tilsett brokkoli og en skje vann. Stek i 1 minutt. Tilsett spinat og vend til den faller sammen. Smak til med salt, pepper og limesaft.

laks med bygg og grønnsaker

 

Laks med buljongkokte grønnsaker

4 porsjoner

 

6 dl buljong

2 poteter

4 gulrøtter

½ kålrot

2 dl Coop Gullbygg middagsbygg

Salt og pepper

Hakket timian

2 hakkede vårløk

4 biter laksefilet ca. 170 g stykk

Smør til steking

 

  1. Skrell og skjær poteter, gulrot og kålrot i terninger, og ha de i en kjele. Tilsett buljong og kok opp.
  2. Tilsett middagsbygg og kok i ca. 20 minutter til alt er mørt. Smak til med salt, pepper og timian, og vend inn vårløk.
  3. Krydre laksen med salt og pepper, og stek i smør på begge sider til den nesten er gjennomstekt. Server i dype tallerkener med rotgrønnsaker, bygg og buljong.

 

Tips: Smak til buljongen med litt eplesidereddik eller sitronsaft.

 

 

Mvh Duga

Kilder: www.nofima.no

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>